Een taal leren kost tijd…

En laten we eerlijk zijn: niemand heeft tijd tegenwoordig want we zijn allemaal druk, druk, druk met het werk, het gezin, het huishouden noem maar op. Dat wordt er niet beter op wanneer je een taaltraining gaat volgen.

 

De beste manier om een taal te leren is immersie: een volledige onderdompeling in de taal, zeg maar. Maar dan komen we terug bij wat we net al aanhaalden: wie kan daar tijd voor maken?

In zowat 95% van mijn taaltrainingen hoor ik dat niet motivatie maar wel vaak tijd ontbreekt om door te groeien in een taal. Toch zijn er manieren om dat slim aan te pakken:

 

  • Maak dankbaar gebruik van de schat aan informatie die op het internet staat. Bovendien zijn veel mensen dag in dag uit met een computer (en internet) in de weer en hoeven ze dus niets méér (lees: extra) te doen. Een paar interessante websites zijn bijvoorbeeld:

>> verbuga.eu (werkwoorden vervoegen)

>> quizlet.com (woordenschat)

 

  • Geen tijd om de krant of een magazine te lezen? Volg dan (op Twitter) of like de pagina (op Facebook) van bijvoorbeeld een krant (Het Nieuwsblad, 7sur7, Le Monde, El País…) of een magazine dat je leuk vindt. Op die manier komen dagelijks korte artikels op je tijdslijn die je bijna zo goed als automatisch zal lezen.

 

  • Heb je moeite met het begrijpen van de een vreemde taal? Check dan zeker eens volgende websites met reportages in de doeltaal (enkel en alleen de doeltaal). Bij sommige reportages kan je een ondertiteling activeren, bij andere vind je de conversaties in tekstvorm:

>> apprendre.tv5monde.com (Frans)

>> Nedbox.be (Nederlands)

>> http://www.ver-taal.com/telediario.htm (Spaans)

>> https://learnenglish.britishcouncil.org/en/listening-skills-practice (Engels)

 

  • Als je de luxe hebt om in een internationale omgeving te werken zal er vast wel iemand native Frans, Spaans, Engels of welke taal je aan leren bent, zijn. Probeer om met die persoon enkel nog in je doeltaal te spreken. Dat moeten geen ingewikkelde vergaderingen zijn maar ga uit van eenvoudige situaties zoals “Ik ga een kop koffie halen. Wil je er ook een?” of “Hoe was je weekend?”. Op termijn zal je merken dat je angst om de vreemde taal met anderen te spreken vervaagt en je je comfortabeler zal voelen door je uitgebreidere woordenschatkennis.

Heb je een tip toegepast? Of heb je nog bruikbare tips? Laat het ons zeker weten!

Succes!