Na hoeveel uur taaltraining spreek ik de doeltaal?

Een veel gehoorde, logische vraag bij het begin van een taaltraining. Uiteraard wil je weten waar je je aan kan verwachten. Alleen, om een pasklaar antwoord te geven liggen de kaarten iets moeilijker.

Marathonloper

Je zou jezelf evengoed kunnen afvragen hoeveel tijd het je zou kosten om een marathon te lopen. Want ook daar zijn meerdere aspecten belangrijk om te bepalen of je slaagt in je opzet: niet alleen heb je een aangepast trainingsschema nodig (= contacturen met taaltrainer), je moet ook degelijke schoenen hebben (= on- en offline lesmateriaal) en dagelijks tijd vrijmaken om te gaan lopen (= zelfstudie). Train je in groep of kan je sparren met gelijkgestemden (= contact met native speakers), zal dat ongetwijfeld zijn voordelen hebben. Daarnaast zijn ook leeftijd, motivatie en fysiek bepalend om je kansen op slagen te verhogen.

Net zoals bij een taaltraining. Naast andere factoren zoals motivatie, leeftijd, opleiding, achtergrondkennis en aantal uren zelfstudie, is het belangrijk om te onthouden dat ieder op zijn eigen tempo en manier leert.

Helaas kan je dus niet zeggen dat je na 30 uur een taal spreekt, dat zou wat kort door de bocht zijn. Wél is het mogelijk om een indicatie te geven van het aantal benodigde uren op voorwaarde dat je als trainee aan zelfstudie doet, contact hebt met moedertaalsprekers en op regelmatige basis gecoacht wordt. Hoe je eenvoudig kan oefenen– ook als je weinig of geen tijd hebt – hebben we hier uitgelegd.

ERK naar de top

Als ongetrainde loper zullen de eerste trainingen ongetwijfeld zwaar maar wel haalbaar zijn. Hoe meer de datum van de marathon nadert, hoe lastiger de trainingen zullen worden: de loopsessies duren langer, volgen elkaar korter op en je zal misschien ook andere toegevingen moeten doen.

Zo is het maar net bij het verwerven van een (nieuwe) taal: de lagere niveaus in het ERK* zijn intensief maar haalbaar. Hoe hoger je in niveau wil stijgen, hoe specifieker de stof wordt en hoe groter je investering zal zijn. Vanaf ERK-niveau B1 worden de uren die je bezig bent met de taal (exposure) en het contact dat je met native sprekers hebt, cruciaal.

Met een zak chips voor de tv

Heb je het gewenste niveau bereikt? Top! Dan is het nu een kwestie van onderhoud. Profiteer van iedere gelegenheid om de doeltaal te spreken, kijk een film of een serie in de geleerde taal en herhaal regelmatig de geziene stof via leuke apps of interessante websites. Alleen zo zal je je niveau enigszins kunnen behouden.

Laat je na de marathon je schoenen onaangeroerd staan? Dan zullen ze na verloop van tijd onder het stof zitten. Net zoals een taal

 

Geïnspireerd om ook je taalniveau op te krikken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! 

 

* Wat is ERK? ERK staat voor Europees ReferentieKader en onderscheidt 6 verschillende niveaus van taalbeheersing van beginner (A) over onafhankelijke gebruiker (B) tot near-native (C) en is ontstaan om internationaal verschillende niveaus te kunnen vergelijken. In het Engels refereren we naar het Common European Framework of Reference (kortweg CEFR of CEF). Het ERK beschrijft vaardigheidsniveaus van taalbeheersing in termen van taalomvang (wat moet je kunnen, in welke contexten en voor welke doelen?) en taalcomplexiteit (hoe goed moet je het kunnen?).

Vorige
Vorige

Onze grootste frustratie bij het leren van een nieuwe taal

Volgende
Volgende

Breinvriendelijke lessen