Onze grootste frustratie bij het leren van een nieuwe taal

Tijd. Of beter: geen tijd. Geen tijd om ‘iets voor de taallessen te doen’. Dat is iets wat dagelijks terugkomt en wat veel mensen frustreert. Inclusief mezelf. Want oh ja, ik herken het zeker ook: een overvolle agenda + sociaal leven + huishouden + hobby’s + … En dan nog eens tijd maken om beter te worden in een taal? Dat gaat niet. Of toch?

Weet dat wanneer je een taaltraining volgt – uit eigen interesse of omdat je bedrijf je daartoe vriendelijk verzoekt –  je niet miraculeus zal ontwaken op een ochtend en de taal vloeiend spreekt. Moest je daarmee lachen? Wel, dat is helaas wel wat een heel aantal mensen verwachten van een taaltraining…

“Ik volg één of twee uur per week taaltraining DUS ik zal binnenkort vloeiend de taal spreken”.  Nee, helaas. Dat alleen is niet voldoende. Als je beter in iets wil worden, ga je zelf inspanningen moeten leveren. Dat geldt voor alles, trouwens. Denk maar eens terug aan je allereerste autorit waarbij je zelf achter het stuur zat. Ging niet zo vlot als nu, toch?

Je snapt het punt en denkt: “ok, oefenen…”. Maar dan komt de aap uit de mouw: tijd. Of beter: geen tijd.

Probeer eens om onderstaande dingen aan je dagelijkse routine toe te voegen zodat je tóch op één of andere manier met de taal bezig bent zonder dat je echt uren oefeningen maakt. Een paar tips:

  • Op weg naar kantoor? Luister naar de radio of kies een podcast in de doeltaal (= de taal die je leert)

  • Lees je ’s ochtends de (digitale) krant? Doe het vanaf nu in de doeltaal

  • Volg inspirerende personen en voor jou interessante pagina’s via je sociale media in de doeltaal. Fan van koken? Zoek een account in de doeltaal en volg die. Of nog beter: probeer eens een recept uit. Elk moment dat je op sociale media vertoeft, zal je iets in de doeltaal voorbij zien komen

  • Plan echt tijd in je agenda (vb. 2x 10 min per week) om iets in de doeltaal te doen. Zo voorkom je dat ‘ik doe het morgen wel’ uitdraait in ‘ik heb het niet gedaan’ want wanneer je het als date in je agenda ziet staan, is het veel moeilijker om het uit te stellen

  • Download enkele leuke applicaties in de doeltaal – want als we eerlijk zijn, spenderen we veel tijd op onze gsm

 

Met de taal bezig zijn zonder extra tijd te investeren. Win-win, of niet?

Heb je zelf nog goede tips? Laat het hieronder zeker weten!

Zoek je nog tips? Laat het mij gerust weten.

Vorige
Vorige

We steken in een nieuw jasje!

Volgende
Volgende

Na hoeveel uur taaltraining spreek ik de doeltaal?